Nitra
1. septembra (TASR) - Výskum odborníkov Slovenskej poľnohospodárskej
univerzity (SPU) v Nitre potvrdil, že hliva ustricová má pozitívny
účinok na pacientov s ochorením diabetes mellitus druhého typu, teda s
cukrovkou u obéznych pacientov. Informovala o tom hovorkyňa SPU Renáta
Chosraviová.
Ako doplnila, účinkom hlivy ustricovej na diabetes mellitus druhého typu
sa venovali výskumníci z Ústavu výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a
potravinových zdrojov v spolupráci s vybranými laboratóriami Výskumného
centra AgroBioTech a Ústavom záhradníctva Fakulty záhradníctva a
krajinného inžinierstva SPU v Nitre. "Cieľom štvorročného projektu
bolo vhodnou výživou prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu konzumentov,
najmä u rizikových skupín so zvýšenými hodnotami glykémie a
cholesterolu," uviedol vedúci projektu Peter Chlebo.
Výskumný tím sa venoval aj vývoju inovatívnych produktov a optimalizácii
receptúr pekárenských výrobkov s prídavkom hlivy ustricovej. "Extrakt
aplikovali do zeleninových chipsov, sirupov, cukroviniek a sušienok.
Výsledkom bola vyvinutá receptúra funkčnej potraviny a podaná prihláška
úžitkového vzoru s názvom Sušienky s prídavkom selénom fortifikovanej
hlivy ustricovej a aktívneho glukánu z hlivy a spôsob ich výroby," doplnil Chlebo.